Животът на римския войник, гробницата на Клеопатра и преоткриване на Китай по VIASAT HISTORYИмало е време в историята, когато римските воини са били непобедими, но този успех е бил възможен само благодарение на изключително мощната им армия. Тежките пехотинци в нея - известни като легионери - със своята ефективност, дисциплинираност и абсолютно безстрашие имали почти митологично присъствие. Научете повече с новия филм в две части „Истинският живот на римския войник" – от 22:00 часа на 8 и 15 октомври с повторение в същия час на 22 октомври. 

Този октомври – всеки вторник от 22:00 часа - пътуваме назад във времето до древния Египет и се присъединяваме към археолозите и египтолозите в търсенето на неизвестното. Viasat History представя премиерата на „Скритата гробница на Клеопатра" – на 3 октомври, в която научаваме повече за гробницата на тази легендарна жена. Този нов сериал е съпътстван от премиерата на 17 октомври на специалния трети епизод на „Кралиците на Древния Египет", който проследява живота на дъщерята на Клеопатра - Клеопатра Селена. И това не е всичко: поредица от заглавия за почитателите на египтологията, включително „Сканиране на Нил", „Тайните на йероглифите", „Дешифриране на Сакара", „Тутанкамон: Последната изложба" и още много изпълват „Сезона на Египет" по най-добрия ТВ канал за история на Стария континент. 

Проследете еволюцията на съвременен Китай чрез разказ за 150-годишна история и ключови фигури като императрица Цъси, Мао Дзедун и Джак Ма. Премиерата на филма в две части „Преоткриване на Китай" е на 18 октомври от 22:00 часа.

Скритата гробница на Клеопатра

Премиера от вторник 3 октомври в 22:00 ч.
Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Жанр: Документален/ древна история/ археология/ биографичен
Оригинално заглавие: Cleopatra's Secret Tomb
Година: 2023

Въпреки изследванията в продължение на няколко века, гробницата на последната кралица на Египет все още не е намерена; при все това, археолозите може най-накрая да са близо до намирането на гробницата на Клеопатра благодарение на нови открития. 

От древните градове Тапосирис Магна и Ефес до Гърция и Италия - и през морското дъно на Александрия - този документален филм от четири части с участието на Д-р Захи Хауас показва вълнуващо търсене на следи.

Чрез комбинация от полеви разкопки, 3D моделиране и възстановки, той проследява съдбата на Клеопатра - от мощните ѝ съюзи до трагичната ѝ смърт - като разкрива мистериите, които заобикалят тази легендарна жена.

Истинският живот на римския войник

Премиера от неделя 8 октомври в 22:00 ч.
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Жанр: Документален/ древна история/ археология/ експедиции
Оригинално заглавие: Real Life of a Roman Soldier
Година: 2022
Имало е време в историята, когато римските воини са били непобедими, но този успех е бил възможен само благодарение на изключително мощната им армия. Тежките пехотинци в нея - известни като легионери - със своята ефективност, дисциплинираност и абсолютно безстрашие имали почти митологично присъствие. 

Откритията на древни римски лагери в цяла Европа хвърлят нова светлина върху живота на техните обитатели войници. Последните разкопки от Виндоланда в Северна Англия и хълма Фурвиер в Римския квартал на Лион доведоха до откриването на безценни реликви. Това археологическо и научно изследване съживява един древен свят, за да разкрие истината за реалните мъже зад образа на легендарните войници.

Кралиците на Древния Египет – Клеопатра Селена

Четвъртък 17 октомври в 23:05 ч. 

Това е история за две кралици. Едната е световноизвестна, а другата - почти забравена: великата Клеопатра и нейната дъщеря. Клеопатра Селена е родена от обречената любовна връзка на майка си с римския пълководец Марк Антоний. Родителите ѝ страдат от позора на поражението и умират преждевременно, както и всички братя и сестри на Клеопатра Селена, и тя остава сама. 

Отведена в Рим като затворничка, всичко изглежда изгубено за Клеопатра Селена, но тя успява да се справи с положението и се омъжва за африканския крал Джуба II, като става една от най-великите кралици на този континент.

Преоткриване на Китай

Премиера в сряда 18 октомври от 22:00 ч.
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ биографичен/ експедиции
Оригинално заглавие: Reinventing China
Година: 2022 

Проследете еволюцията на съвременен Китай чрез 150-годишна история и ключови фигури като императрица Цъси, Мао Дзедун и Джак Ма. 

Държавата загубва лидерската си позиция, след което се съвзема и скоро се превръща в най-мощната държава в света. Това историческо и геополитическо изследване обяснява как Китай се преобразява, за да се върне към предишното си величие благодарение на действието на ключови политически фигури, но и на помощта на други, останали в сянка. 

Съчетавайки изключителни архивни изображения, уникална анимация и изказвания на международни историци, този документален филм от две части преобръща виждането на Запада за Китай.