Кралиците на Древния Египет по VIASAT HISTORY



Кралиците на Древния Египет
Премиера от петък, 2 юни в 22:00 ч.
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Жанр: Документален/ древна история/ биографичен
Оригинално заглавие: Queens of Ancient Egypt
Година: 2021

Известната Клеопатра е само една от дългата поредица от египетски кралици, обхващаща 3000 години история. Въз основа на най-новите проучвания и открития, този сериал изследва три от най-обаятелните жени-монарси на Древния Египет. Кралиците на Древния Египет са сред най-очарователните и загадъчни персонажи на тази велика цивилизация.

Първият епизод разследва историята на кралица Тий, която се издига до невероятни висоти преди 3300 години.

Вторият епизод разглежда шокиращата история на Клеопатра II, предшественичка на известната Клеопатра VII, а третият епизод разкрива непознатата история на Клеопатра Селена, дъщеря на Клеопатра VII. След самоубийството на родителите си, Клеопатра Селена възвръща богатството си и става една от най-великите кралици на Африка.

Прокълнати съкровища
Премиера от четвъртък, 15 юни в 22:00 ч.
Брой епизоди: 10 x 60 мин.
Жанр: Документален/ история/ археология/ мистерии
Оригинално заглавие: Cursed Treasures
Година: 2023

Те са сред най-големите познати съкровища, пред които човечеството благоговее и от които се страхува от векове. Много от тях имат тъмна история, тъй като създателите им са познали лудост и злополучия, а техните откриватели и притежатели са били поразявани от болести, смърт и нещастия. В този вълнуващ сериал пътуваме по света в търсене на някои от най-известните съкровища в историята, от Тутанкамон до Теракотената армия и от диаманта „Хоуп" до Кехлибарената стая; всички те са хипнотизирали и плашели тези, които са ги желали и видели. Представените истории са разказани чрез интервюта с някои от водещите световни експерти в своята област, които се опитват да разгадаят мистерията зад тези възхитителни, но съдбовни обекти. Едно пътешествие в тъмните истории на тези безценни предмети, чиято крайна цена често е самият човешки живот.