Папата и Дяволът - авторът на „Разкриване тайните архиви на Ватикана…“ разказва



Текстът е на историка, автор и водещ, Гай Уолтърс.

Да попиташ историк, изучаващ 20-ти век дали би искал достъп до тайните архиви на Ватикана и все едно да попиташ обикновен човек дали иска да спечели от лотария – сигурно няма да каже „не"! А на мен това действително ми се случи, когато към мен се обърна екипът, който стои зад „Папата и Дяволът". И като истински печеливш в лотария, аз не можех да повярвам на късмета си.

Откакто написах книгата си Hunting Evil, разказ за това как нацистите бягат след войната, аз съм обсебен от идеята да се добера до мястото, смятано за Светия Граал на архивите. Всъщност, благодарение на творбите на Дан Браун и други като него, има хора, които смятат, че няма тайна на света, която да не е скрита тук, че даже имало и тайни за други светове, защото има и такива, които вярват, че в архивите има се пази информация и за извънземен контакт с хората.

Въпреки, че аз не съм един от тези историци – всъщност, изобщо избягвам да ползвам думата „извънземен" в ТВ интервюта – определено смятам, че тайните архиви на Ватикана имат да ни кажат МНОГО за много неща. Но това, което конкретно ме интересува, е поведението на Ватикана по време на Третия Райх и годините след срива му.

Точно това изследваме в поредицата в четири части „Папата и Дяволът: Разкриване на тайните документи на Ватикана" по Viasat History – особено многозначителната връзка между папа Пий XII и Адолф Хитлер

Благодарение на ексклузивния достъп, който имахме с екипа, ние успяхме да започнем да отговаряме на някои огромни въпроси, които отдавна терзаят историците: До колко Пий XII е умиротворявал Хитлер? Опитал ли се е да помогне на евреите да избягат от лапите на нацистите? Каква е връзката между Ватикана и Мусолини? Колко е знаел предварително Ватиканът от това, което нацистите планират? И в края на краищата, имало ли е подъл нацистки заговор за отвличане на Папата?

Това, което няма да направя тук, е да отговоря на тези въпроси. За да научите отговорите, трябва да гледате поредицата! Всеки понеделник от 22:00 часа по Viasat History, от 1 май.

Но това, което мога да ви разкажа, е какво е усещането да посещаваш тайните архивите на Ватикана.

За голямо разочарование на почитателите на Дан Браун – и за моя радост – ако искаш да посетиш архивите, трябва да натиснеш един малък звънец, на който пише - на италиански - „Тайни архиви на Ватикана". Дотук със „скрито-покрито". Ако обаче ви позволят – така, както на нас ни позволиха – да минете през читалните за изследователи и да влезете в самия архив – ето тук вече започва наистина интересното.

След като минеш по няколко дълги коридора и няколко масивни тежки врати се затръшнат след теб, най-сетне влизаш в самия архив.

Първото, което забелязваш, е че е ОГРОМЕН. Имаш чувството, че е колкото жилищен блок, изграден от рафтове и рафтове и още рафтове с документи. Като се разхождаш из него, усещането е омагьосващо, всепоглъщащо. Има векове записи, милиарди парчета хартия и пергамент. Някои се съдържат в нови кутии за съхранение, други имат прашасали стари кожени корици, изпълнени с папски мотиви.

И тъкмо като си помислиш, че си обходил цялото, изведнъж забелязваш стълбище и осъзнаваш, че явно има цяло друго помещение!

Очевидно, нямаше физически начин да се справя с всички тези архиви сам – но благодарение на екипа доброволци към Барбара Фларе, историк и специалист по документи, които работят в архива, успях! Барбара бе безценна! Такъв бе и монсеньор Серджо Пагано, който е префект на Ватиканските тайни архиви. И двамата се появяват в предаването, и макар, че ако си достатъчно циничен, ще кажеш, че Ватиканът някак е манипулирал документите преди да ги видим, повярвайте ми – в сериала има достатъчно големи разкрития, които показват, че не е.

Можех да прекарам дни, дори години, в архивите, но както с всяко историческо проучване винаги идва момент, в който трябва да спреш да копаеш и просто да направиш или книга, или предаване. За щастие, имам увереността, че на едно от най-тайните места, отбелязано със звънче, успяхме да хвърлим доста ярка светлина върху един от най-мрачните моменти от историята на 20-ти век. 

„Папата и Дяволът: Разкриване на тайните документи на Ватикана" е по Viasat History от 1 май, всеки понеделник от 22:00 часа.