Папата и Дяволът: Tайните документи на Ватикана и Тайната история на монголите по VIASAT HISTORYС прозрения и неизвестни досега свидетелства, „Разкриване на тайните документи на Ватикана: Папата и Дяволът" – Viasat History премиера на 1 май, ни потапя в мътната история, за да научим истината зад „Черната легенда", считан от мнозина за най-мразения папа в историята на католическата църква. Документалният сериал в четири части разследва противоречивата история на папа Пий XII преди, по време на и непосредствено след Втората световна война.

От 4 май пък, в поредицата в шест части „Открития: Древни мистериозни убийства" детектив Род Демери и професор Тури Кинг проучват най-интригуващите убийства в историята.

Животът на „Златното семейство" на Чингис хан е легенда, но повечето знаят много малко за тази необикновена династия и за хората, които я водили. Поредицата „Монголите: тайната история" от 12 май разглежда еволюцията на Монголската империя от нейното скромно начало до превръщането ѝ в сила, четири пъти по-голяма от Римската империя.

Разкриване на тайните документи на Ватикана: Папата и Дяволът
Премиера от понеделник 1 май в 22:00 ч.

Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ религия/ военен

Оригинално заглавие: Vatican Secret Files Exposed: The Pope and the Devil
Година: 2021

Документален сериал, разследващ противоречивата история на папа Пий XII преди, по време на и непосредствено след Втората световна война. Нови и непубликувани досега документи, открития и анализирани от екип от експерти, сочат, че плановете на Пий XII и най-близките му сътрудници са спасили над 700 000 евреи през Втората световна война. Откриваме как Пий XII възпрепятства Хитлер по всякакъв начин и сътрудничи напълно на немската антинацистка съпротива. С прозрения и свидетелства, неизвестни досега, ние се потапяме в тази мътна история, за да научим истината зад „Черната легенда", считан от мнозина за най-мразения папа в историята на католическата църква.

Открития: Древни мистериозни убийства
Премиера от четвъртък 4 май в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Жанр: Документален/ история/ археология/ наука

Оригинално заглавие: Unearthed: Ancient Murder Mysteries
Година: 2022

Разследващият убийства детектив Род Демери и професор Тури Кинг използват модерни техники, за да проучат най-интригуващите убийства в историята.

Род посещава местопрестъпления и интервюира свидетели-археолози, докато Тури проучва най-новите съдебни доказателства. Древните убийства, които екипът разследва, са се случили в различни държави по света, включително Италия, Шотландия, Дания и САЩ. Те разследват две убийства в Шотландия. Едното е убийството на военен, а другото - странната смърт на пикт, намерен в уединена пещера.

Отправят се също към Италия, за да разследват мистериозния случай на средновековен военачалник, за когото мнозина смятат, че е бил отровен... и дори разследват две от най-известните древни убийства в историята - на Ледения човек Йоци и Мъжа от Толунд, който е открит в торфено блато в Дания. Род и Тури се опитват също да разрешат мистерията на торс без глава, намерен в пещера в Айдахо.

Монголите: Тайната история
Премиера в петък 12 май от 22:00 ч.

Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ експедиции

Оригинално заглавие: Genghis Khan's Mongolia
Година: 2020

В този сериал от три части се разглежда еволюцията на Монголската империя от нейното скромно начало до превръщането ѝ в необикновена сила, която завладява огромни територии и става четири пъти по-голяма от Римската империя. Животът на „Златното семейство" на Чингис хан е легенда, но въпреки историите за изобретателност, бруталност и величие, повечето знаят изненадващо малко за тази необикновена династия и за хората, които е водила да превземат света.

Можем да се насладим на уникален достъп, великолепни пейзажи, епични истории, археологически разкрития и запомнящи се сцени от реалния живот в Китай и Монголия днес; това са завладяващи истории, които разкриват тайната история на монголите.