Акценти по Viasat HISTORY през април



Нормандия: Земя на воини
Премиера от петък 7 април в 22:00 ч.
Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ военен/ експедиции
Оригинално заглавие: Normandy: Land of Warriors
Година: 2022

От викингските нашествия до големите обсади на Ричард Лъвското сърце, историята на херцозите на Нормандия е невероятна военна епопея, обхващаща повече от 300 години. Това е велика сага, водена от стремителни завоеватели, всички произлизащи от Роло Ходещия. Те били страховити воини и найлошите врагове на Кралство Франция в течение на поколения; тези велики военачалници, всички родени под норманското знаме, защитавали своята територия с риск за живота си и демонстрирали изключителни умения на бойното поле. В три епизода този сериал предлага задълбочено разглеждане на големите въоръжени конфликти, превърнали Нормандия в една от най-желаните територии в Европа. 

Бисмарк: 24 часа до гибелта
Събота 1 април в 22:00 ч.
Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ военен
Оригинално заглавие: Bismarck: 24 Hours to Doom
Година: 2021

24 май 1941 г.: Великобритания е в шок, когато гордостта на Кралския флот, корабът „Хууд", е унищожен само за осем минути от немския кораб „Бисмарк", който вече свободно може да броди из моретата и да потапя конвои с важни доставки. Великобритания е изправена пред опасността от капитулация пред Хитлер, така че Чърчил изпраща заповед да се издири и потопи немският боен кораб; британският флагман „Арк Роял", ръководен от адмирал Тоуви, командва ударните сили. Предстои смъртна битка между повече от 5000 мъже от Кралския флот и 2600 военнослужещи от „Кригсмарине" на Хитлер - и хиляди ще загинат. Представен чрез невиждани досега свидетелства от първа ръка от някои от военнослужещите, участвали в морската битка, това е драматичният разказ за последните 24 часа от мисията за потапянето на „Бисмарк".

Жени под знамето на Хитлер
Премиера в събота 8 април от 22:00 ч.
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Жанр: Документален/ исторически/ военен/ политика и власт
Оригинално заглавие: Women Under Hitler's Flag
Година: 2022

Германските жени може да се възприемат за пасивни свидетели на ужасяващите престъпления, извършени от нацисткия режим, но много от тях са били активни участници в диктатурата - а някои се оказват също толкова брутални и безмилостни, колкото и поизвестните от тях мъже. Защо следвоенното правосъдие си затваря очите за техните престъпления? През последните 15 години ново поколение международни историци търси да разкрие истината за това колко дълбоко са били замесени жените от Третия райх в зверствата. Този документален филм в две части разкрива неизвестни досега истории за жените, отказали да живеят в сянката на мъжете-нацисти.