Месец на съдебни трилъри по Джон Гришам по TV1000



Този октомври по TV1000 е месец на съдебните драми по Джон Гришам. Световно известният автор е майстор на трилъра в съдебната зала. Роден на 8 февруари 1955 г., Гришам започва да пише, когато още е адвокат. Той е казвал, че юридическото му образование и практически опит в областта на правото са спомогнали за успеха му като автор.

През 1984 г. Гришам присъства на изслушване на 12- годишна жертва на насилие. Адвокатът й се впуска в разследване на историята. Оттам идва идеята за първата книга на Гришам - ‘A Time to Kill’ (от 1989 г.) 28 издателства отказват да публикуват текста, но той най-сетне вижда бял свят в скромните 5 000 копия. „Време да убиваш“ е и първият филм в „Сезона на Джон Гришам“ по TV1000 – на 2 октомври, неделя, от 22:00 часа.

Макар първата му книга да не му носи слава и богатство, Гришам не се разколебава от неуспешния си дебют. През 1991 г. той публикува великолепния „Фирмата“, който пък е първата му филмирана творба. Paramount Pictures купуват правата за $600,000, а Гришам незабавно попада в светлината на прожекторите. Той прекъсва адвокатската си кариера и се посвещава изцяло на писане.

Понастоящем книгите на Гришам са преведени на десетки езици и публикувани в милиони копия. По творбите му са правени екранизации за голям екран, а в някои случаи – и сериали.

Не един или двама холивудски величия са създали кино хитове по мотиви от Джон Гришам: Алън Пакула, Франсис Форд Копола, Джоел Шумахер. Холивудски имена от Алеята на славата са били във водещите роли във филми по книги на Гришам – Матю Маконахи и Кевин Спейси във „Време да убиваш“, Сюзън Сарандън и Томи Лий Джоунс – в „Клиентът“, Рейчъл Уайз, Джийн Хекман и Дъстин Хофман – в „Съдебен заседател“. По TV1000 този октомври.

Време да убиваш (1996) – по TV1000 на 2 октомври от 22:00
С Матю Маконахи, Сандра Бълок, Самюъл Л. Джексън, Кевин Спейси

Година преди началото на основните снимки режисьорът Джоел Шумахер (Fall Down, 8MM, The Client) пита актьорите дали проектът представлява интерес за тях. И четиримата приемат с въодушевление, макар да не са чели сценария. Когато се съгласява да изиграе ролята, утвърждаването на Бълок като голяма звезда все още предстои, но дори избухналата в последвалата година слава не отклонява актрисата от първоначалния й ангажимент.

По трилър роман на Джон Гришам, написан през 1989 г. В Клантън, Мисисипи, 10-годишната афроамериканка Тоня Хейли е брутално изнасилена и малтретирана от двама бели расисти. Малко след това Тоня е намерена и закарана в болница, докато Пит и Били се хвалят в местното заведение какво са направили. Обезумелият баща на Тоня, Карл Лий Хейли (Самюъл Л. Джаксън), си спомня за подобен случай преди около година, в който бял мъж изнасилил афроамериканско момиче в съседния град и бил оправдан. Карл Лий решава, че това няма да се случи и този път. Затова убива двамата подсъдими, докато ги извеждат от съдебната зала.

По-късно на същия ден той е арестуван и е обвинен в двойно убийство. Въпреки опитите на местните афроамерикански организации да убедят Карл Лий да го защитава техен адвокат, той избира вече познатия му Джейк Бриганс (Матю Макконъхи).

Клиентът (1994) – по TV1000 на 9 октомври в 22:00
Със Сюзън Сарандън, Томи Лий Джоунс, Мери Луис Паркър, Брад Ренфро (RIP)

Режисиран от Джоел Шумахер, подобно на „Време да убиваш“, филмът също е по едноименния роман на Джон Гришам.

Преди да се самоубие, виден адвокат на мафията признава пред 11-годишния Марк Суей (в ролята младия Брад Ренфро) къде е заровен трупа на изчезнал сенатор. Когато полицията пристига на мястото, Марк е разпитан от Рой Фолтриг, амбициозен окръжен прокурор, който повече се интересува от заглавията във вестниците, отколкото от безопасността на младия си свидетел.

Момчето се притеснява за себе си и семейството си и не разкрива на полицията всичко, което знае. Той търси помощта на адвокат Регина "Реджи". Тя се съгласява да му помогне и да се защити от гангстерите, готови на всичко, за да затворят устата на Марк завинаги. Реджи успява да спечели доверието му и да се отърве най-накрая от страховете си, свързани с миналото й.а