Изгубени градове от Библията и Забранена история по Viasat History през септемвриТайните на дяволската библия, Христос и разпятието, малтийските черепи на извънземни, гроба на Мария Магдалена и най-старият храм в света в днешна южна Турция са само част от Индиана Джоунс темите, които включва новия сезон на „Забранена история“, който Viasat History представя от 12 септември, понеделник. 

Поредицата отделя внимание и на по-съвременни мистерии като умствения контрол, която се предполага, че е практикувало ЦРУ, както и „Хитлеровите ваканции на омразата“, но все пак ще завърши с класическа мистерия „в търсене на мините на Цар Соломон“. 

В точно същия дух е и премиерата на новия филм „Изгубени градове от Библията“ в две части, който дебютира в неделя, 25 септември.  

Изгубени градове от Библията
Премиера в неделя 25 септември от 22:00 ч.
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Жанр: Документален/ древна история/ археология/ наука
Оригинално заглавие: Lost Cities of the Bible
Година: 2022

Древният Ирак е мястото, където се развиват някои от най-известните епизоди от Библията: Ноевият ковчег, родното място на Авраам и Вавилонската кула. 

Имаме рядката възможност с помощта на камерите да следим пионери археолози, докато разследват изгубените градове на Ирак и откриват света на Стария завет. 

Следваме екипи, които възстановяват чудесата на Ниневия и Вавилон - описани в Библията като градове на греха - редки кадри от въздуха разкриват величието на Урук в Южен Ирак, а изследователи в Гирсу разкриват мистериозни руини, които може да променят виждането ни за самата зора на цивилизацията.

Забранена история
Премиера всеки делничен ден от понеделник 12 септември в 21:00 ч.
Сезон: 7
Брой епизоди: 8 x 60 мин.
Жанр: Документален/ история/ религия
Оригинално заглавие: Forbidden History
Година: 2021

Международният ТВ сериал-феномен се завръща със 7-ми сезон, в който се разглеждат истински истории за големи съкровища, библейски притчи, отдавнашни конспиративни теории, древни реликви, изгубени цивилизации и военни тайни. 

В новия сезон нещата, които мислим, че знаем, се поставят под въпрос, обсъждат се задълбочено, разследват се и се анализират. Отново се посещават места, изследват се древни обекти, търсят се гледни точки и мнения, представят се нови материали и се разкриват нови факти.

Забранена история (Сезон 7):

Хитлеровите ваканции на омразата (Епизод 1)

Експерти изследват методите на Хитлер за превъзпитанието на Германия, превръщайки я в прецизна военна машина; посещаваме Министерството на пропагандата на Гьобелс и ваканционния парк Прора. 

Тайните на Дяволската библия (Епизод 2)

Дяволската библия отдавна интригува експертите - кой я е написал? В търсене на истината посещаваме замък, за който казват, че крие врата към ада, огромни скални демони и дворците на еретични монарси. 

В издирване на гроба на Мария Магдалена (Епизод 3)

Какво се случва с Мария Магдалена след възкресението на Исус Христос? Следваме любители историци в Южна Франция в стремежа им да намерят мощите на светицата на място, където никой досега не е търсил. [55 мин.]

Мистерията на най-стария храм в света (Episode 4)

Откриваме нова интригуваща теория за Гьобекли тепе в южна Турция; една от най-старите мистерии в света, по-стара от 12 000 години, и все още не знаем кой е построил обекта и защо. 

Малтийските черепи на извънземни (Episode 5)

Останките на 7000 души са открити в хипогеума Хал Сафлиени, храм от неолита в Малта. Храмът ще даде ли отговор на мистерията чии са останките и какво се е случило с неговите собственици? 

Христос и разпятието - истинските доказателства (Епизод 6)

Разпъването на Христос е променило света; доколко е вярно това, което знаем за случилото се и какви отговори може да се намерят в Светите земи в подкрепа на библейската история? 

Умствен контрол на ЦРУ: Разсекретено (Епизод 7)

Хиляди хора са били дозирани от ЦРУ с ЛСД. Убивало ли е ЦРУ свои хора, отровило ли е цял френски град, провеждало ли е експерименти върху жителите на Ню Йорк, убило ли е Боби Кенеди? 

В търсене на мините на цар Соломон (Епизод 8)

Местоположението на мините на цар Соломон е вековна загадка; нови доказателства довеждат до невероятно откритие. Възможно ли е богатството на Соломон да идва от медните мини в южен Израел?