Сенчести земи и Австралийски спасители на животни по VIASAT NATURE



От 4 септември, неделя, по най-зеления ТВ канал от семейството на Viasat World – Viasat Nature - започват две нови поредици от „южните ширини на планетата“. От 13:00 часа филмът „Сенчести земи“ в три части разказва за животни, които попадат в драматични ситуации сред заснежените фиорди, където солената и прясната вода се смесват под сивото небе, а топлите течения срещат студените антарктически води и замръзналите плажове.

От 18:15 часа „Спасители на диви животни в Австралия“ ще ни запознае с Д-р Бри Талбот и екипа й от мобилната болница за диви животни в Байрън Бей, които спасяват и лекуват някои от удивителните австралийски видове.

От 10 септември, събота, в 20:00 часа пък започва „Одисеята на животните“. Вижте как промените в околната среда и географията са изиграли роля в еволюцията на животните, като са им позволили да завладеят нови територии, и са довели до адаптации и нови семейства, а понякога - до изчезване.

Сенчести земи
Премиера от неделя 4 септември в 13:00 ч.
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Жанр: Документален/ научнопопулярен/ експедиции
Оригинално заглавие: Shadowlands
Година: 2021

В далечните южни ширини на планетата морската фауна трябва да е издръжлива, за да може да оцелее и процъфтява. Животните попадат в драматични ситуации сред заснежените фиорди, където солената и прясната вода се смесват под сивото небе, а топлите течения срещат студените антарктически води и замръзналите плажове.

Най-южните бутилконоси делфини в света, субантарктическите морски лъвове и редките фиордландски качулати пингвини са направили тези предизвикателни местообитания свои собствени; към тях се присъединяват мигриращи раци-паяци, пиявицоустни миксини, морски кончета и ендемични морски риби, обикновено срещани в много по-дълбоки води.

Всички имат свой собствен начин да издържат на екстремните условия на Сенчестите земи...

Спасители на диви животни в Австралия

Премиера от неделя 4 септември в 18:15 ч.
Брой епизоди: 10 x 60 мин.
Жанр: Документален/ природонаучен/ животински свят
Оригинално заглавие: Wildlife Rescue Australia
Година: 2021

Този сериал се фокусира върху ветеринарите и медицинските сестри в болницата за диви животни в Байрън Бей, лекуващи някои от уникалните австралийски видове. Главният ветеринар д-р Бри Талбот и невероятният ѝ екип са посветени на грижата и лечението на различни животни, вкл. двуутробни бозайници, птици, влечуги и земноводни, които доброволците-спасители на диви животни и членовете на общността им донасят всеки ден. Работейки от мобилния си ветеринарен камион, екипът винаги е зает, тъй като се занимава с всички - от триседмично бебе ехидна, което е загубило майка си, до коали и кенгура, нуждаещи се от животоспасяващи операции. Австралийската дива природа е рядка, постоянно застрашена и често не реагира добре на ветеринарна намеса. Тази поредица подчертава специализираните умения, необходими на ветеринарните специалисти по дивата природа.

Одисеята на животните

Премиера от събота 10 септември в 20:00 ч.
Брой епизоди: 5 x 60 мин.
Жанр: Документален/ научнопопулярен/ история/ археология
Оригинално заглавие: Animal Odyssey
Година: 2019

Благодарение на палеонтологията сега знаем, че историята на животинското разпространение е тясно свързана с големите промени на нашата планета в продължение на милиони години, по време на които видовете се разпространяват по земното кълбо, а морските нива се повишават и спадат, периодично отваряйки и затваряйки проходи към земи, които дълго са били изолирани.

Тези промени в околната среда и географията са изиграли роля в еволюцията на животните, като са им позволили да завладеят нови територии, и са довели до адаптации, нови семейства, а понякога - и до изчезване.

Ние поставяме под въпрос настоящите ни представи за разпределението на животинската популация, като ги реконструираме, за да разкажем историята на големите одисеи, които различни видове са предприели, за да стигнат до там, където са днес.