Най-големите златни парчета по VIASAT EXPLORE през септември 

 

 

 

 

Не само в Европа цените растат! Австралийски търсачи на злато се завръща на 1 септември, в 21:00 часа по Viasat Explore с чисто нов сезон и залозите са по-големи от всякога! В момента именно Австралия е световният лидер по добив на злато, което изостря апетита на отборите да намерят най-големите парчета, които съществуват. Това, обаче, изобщо не е лесна работа.

Освен всичко останало в картинката се намесват тропическа жега, изпълнена със змии пустош, огромни дългове и катастрофален пожар. С други думи – нещата са си по местата, що се отнася до Австралийските търсачи на злато. За сведение ето най-големите парчета, откривани някога в Австралия.

Първо: малък урок по история. Първите „трески за злато“ се появяват около 1850-те по целия свят, но най-благодатните региони се оказват в Австралия, особено щата Виктория. Точно там е открито най-голямото парче злато - Welcome Stranger.

Оттогава гладът за злато никога не е стихвал, а и до ден днешен чуваме за огромни парчета, които биват открити тук и там по цялото земно кълбо. Когато става дума за истински открития, обаче, именно австралийският континент остава шампион. По тази причина списъкът по-долу подлежи на промяна във всеки един момент.

1. Welcome Stranger

Тегло: 72kg

Най-голямото парче злато за Австралия е и най-голямото в света. Открито е от двама английски търсачи през 1869 г. и е толкова голямо, че се наложило да го разцепят на две, за да го измерят както трябва. Бруто теглото е почти 110 кг, а рафинираното му нетно тегло, достига главозамайващите 72 кг. Не издържа дълго в първоначалния си вид, защото когато собствениците го продават – за около $666 000 – веднага е претопено и изпратено в Bank of England на слитъци.

2. The Welcome

Тегло: 68.2kg

Вторият най-голям златен къс е открит от група от цели 22 златотърсачи през 1858 г. Намира се в тунел, дълъг 55 метра и оформен грубо като конска глава. Откривателите в Баларат, Виктория са сред първите, които ползват машини, задвижвани от пара.

Според легендата, собствениците на тунела отишли на обяд и оставали наемник с кирка да изкопае парчето. Когато осъзнава на какво се е натъкнал, той припада. Когато се връщат от обяд, те си помислили, че човекът е умрял. Тогава един от тях скача и го обръща и така забелязва стърчащия от стената къс, при което също припада. Welcome е продаден за £10 500 и по-късно е изложен в Crystal Palace в лондонския Hyde Park.

3. Lady Hotham

Тегло: 44kg

Третият най-голям златен къс в Австралия – и седми в света – също е открит в Баларат, Виктория - през септември 1854 г. Намерен е в Dalton’s Flat близо до Canadian Gully, в дълбока галерия, пълна с вода. Златотърсачите успяват да го извадят от дълбоката 40 метра шахта като прокопават още около метър надолу. Дават му име в чест на съпругата на Сър Чарлз Хотам, тогавашният губернатор на Виктория, който по случайност е на посещение в областта, точно когато златното парче е открито. Оценено е на £13,000, което се равнява на над £1.8 млн. в днешни пари.

4. The Golden Eagle

Тегло: 35,3kg

През 1930-те, откритието на Golden Eagle става голяма сензация, защото води до нов импулс в индустрията, особено в Западна Австралия, където като че ли всички мини били пресъхнали. Открит е през 1931 г., в Ларкънвил, в мина, за която предходният собственик казал, преди да я напусне, че „това място е безплодно“.

Следващият, който опитва късмета си на овакантеното място, е Джеймс Джоузеф Ларкомб. 16-годишният му син е този, който попада на златото. Той намира бучката в дупка на пътя. Късът е толкова голям, че му е трудно да го пренесе. Golden Eagle, който прилича на птица с разперени криле, е продаден за £6,000 и продължава и до днес да е най-големият спесимен, открит в Западна Австралия.

5. The Heron

Тегло: 31,4kg

През 1855 г., в златните полета на планината Александър, група неопитни миньори взимат район в Golden Gully. Смятали го за празен. Още на втория ден, след като започват да копаят, обаче, те откриват златен къс. На времето е седмият най-голям в света и е кръстен на популярен златен комисионер – г-н Херон.

Остава въпросът дали златотърсачите в „Австралийски търсачи на злато“ ще влязат в списъка? Вижте в новия 7-ми сезон – от 1 септември, четвъртък, само по Viasat Explore.