Viasat History ни потапя в Бая – Атлантидата на РимНай-големият подводен археологически обект в света със специална премиера в Сезона на Рим
 
Простиращ се на площ три пъти по-голяма от Помпей, на 15 км от Неапол, някога блестящият град Бая – е считан за най-луксозния курорт на древния свят около 100 г. пр. Хр. Днес, обаче, Бая е най-големият потопен под вода археологически комплекс, а символите на красота и грях бавно продължават да пропадат под повърхността на морето.
В специален документален филм Viasat History ще покаже ексклузивен поглед към комплекса и работата по него – с „Бая – Атлантидата на Рим“ на 20 май, от 22:00 часа. Филмът е част от „Сезона на Рим“ по Viasat History, който започва от 6 май, петък, с филма в две части „Безмилостната война на Цезар“ – за неумолимият стремеж на Юлий Цезар към властта, който го изправя срещу могъща сила - закалените в битки племена на Галия, които някога са бродели из Франция.
 
Сгушена в центъра на залива Позули, Бая е заобиколена от една страна от пристанище Путоли  (древно Позули), а от другата - от порт Капо Мисено. И двата обекта имат огромен престиж – единият възлов център на римската търговия, способен да приеме над 1000 кораба на година, с цел да осигури храна и ценни стоки от екзотичния Изток на столицата, другият – приютявал имперския флот, защитаващ интересите на целия залив.
Разкошни сгради, монументални СПА комплекси и публични домове, посещавани от богатите курортисти, се появяват. Не случайно императори като Цезар, Нерон, Марк Аврелий и Адриан също разполагат имперските си имения тук, за да избягат от забързания ритъм на столицата. Затова не е странно, че в Позули се появява амфитеатър дълго преди най-известният Колизеум – в Рим.
 
Но толкова много блясък трябва да има и тъмна страна...

Цялата област на Флегрейските полета е „коркова тапа“ на супер-вулкан, един от най-опасните в света. Бая се наслаждавала на блажените топли води без да си дава сметка, че тази панацея ще се превърне в причината за бавното й изчезване под повърхността на морето. Днес потопените останки са защитени от археологически парк, който е дестинация за нов вид подводен туризъм.
Силата на водата, обаче, уврежда древния обект и група учени и техници са се обединили, за да опазят каквото е останало.  Реставраторите от Централния институт за възстановяване на италианското наследство използват напредничави техники и хидравличен хоросан, изпитан в лабораторни условия. В хода на възстановяването, биолози събират проби, за да разберат как да забавят разпада на потопените структури. Архитекти и археолози картографират и изучават обекта, който сега е оставил всичките си тайни и чудеса на морското дъно. Досега само 30% от съкровищата му са разкрити.
Този филм улавя забележителната работа на реставраторите, но също реконструира живота, историята и тайните на потъналите Бая, Позули и Мисено – някога луксозната и разгулна столица на Римската империя.  

„Бая – Атлантидата на Рим“ дебютира ексклузивно за Централна и източна Европа по Viasat History на 20 май, петък, от 22:00 часа.