Инспектор Джордж Джентли – с всички сезони по Epic Drama



От 7-ми май в ефир пристига ново попълнение в супер екипа ТВ детективи на Epic Drama – „Инспектор Джордж Джентли“. Персонажът е базиран на серия книги от автора Алън Хънтър, а в главната роля е английският актьор Мартин Шоу, познат също с ролите си в The Professionals и Judge John Deed.
Великобритания, 1964 г.: време, в което границата между полицията и престъпния свят става все по-размита; време, в което бумът на наркотиците започва да променя лицето на политиката; време, в което британската младеж е на ръба на социална и сексуална революция. Инспектор Джордж Джентли е един от малкото истински мъже в Скотланд Ярд, с чувство за обществен дълг, което все по-рядко се намира, в полиция, гъмжаща от необуздана корупция.  
Джентли има забележителната репутация на неуморен преследвач на лондонските гангстери през 60-те години на миналия век, сред които и Джо Уебстър (в ролята Фил Дейвис, Bleak House), но сега, след убийството на съпругата му, Исабела, известният главен инспектор работи сред драматичния пейзаж на Нортъмбърланд, където суровите хълмове се срещат с езерата.
 
Джентли се адаптира към промяната на темпото и търси малко спокойствие в живота си, но скоро разбира, че Северът има своя немалък дял от престъпления. Когато попада на убийството на млад моторист, част от мрежата за разпространение на наркотици на Нотъмбърланд, той различава всички отличителни черти на Уебстър и настоява да получи случая, като смята да е последния, по който работи…
С помощта на младия сержант Бакхъс (в ролята Лий Ингълби, The Street), който е едновременно ентусиазиран и несигурен, понеже ще работи за легендарния детектив, те се заемат с разрешаването на тези престъпления. Бакхъс е убеден, че главният заподозрян по случая е Рики Дийминг (в ролята Ричард Анмитидж, Robin Hood), харизматичният лидер на група мотористи.
Случаят, обаче, се усложнява, а Джентли трябва да прецени дали на Бакхъс може да се разчита или е възможно и той да е въвлечен в корупционни схеми, подобно на много свои колеги. В кулминацията на разследването Джентли осъзнава, че неговият подход е по-необходим от всякога и – може би – в крайна сметка този случай все пак няма да му бъде последен…

Сезон първи на „Инспектор Джордж Джентли“ е съставен от три 90-минутни епизода, несвързани по между си, като всеки от тях е посветен на отделен случай. Премиерата по Epic Drama е в събота, 7 май, в 20:30 часа – с двоен епизод.

Във втори сезон, който дебютира на 14 май, събота, също в 20:30 часа, и се състои от четири епизода, Джентли и Бакхъс трябва да се справят, наред с другото, със случаи на проституция, изнасилване, местна корупция, расизъм и педофилия.
В Англия от началото на 60-те години обществото е на прага на промяната: хомосексуализмът, абортите и дори предписването на „хапчето" на неомъжени жени са незаконни, но първите стриптийз клубове и Бийтълс съвсем скоро ще се появят. Джентли трябва да следи за спазването на законите в общество, където старите ценности се сблъскват с новите и поколенията воюват помежду си. Сериалът дава също завладяваща представа за трудностите, с които е трябвало да се пребори полицията през 60-те, за да разследва и разкрива престъпленията без помощта на съвременните технологии.
Повторенията са в понеделник и вторник от 19:45 часа.