Viasat History в Египетските гробници: Удивителната мисия



Д-р Захи Хауас се впуска в тримесечни разкопки, за да разгадае някои от последните мистерии в Сакара 

Древен Египет си остава една от най-богатите и вдъхновяващи части от историята. От 7 март в 21:00 часа Viasat History се завръща в Египет с интригуваща нова поредица - „Египетските гробници: Удивителната мисия", в която проследяваме тримесечни разкопки, разкриващи напълно непокътнат гробен комплекс в Сакара. Тази премиера дава началото на рубрика: „Сезон на Египет“ с подбор от най-добрите документални филми от всички аспекти на археологическите приключения в Египет през вековете. Всеки делничен ден от понеделник, 7 март, в 21:00 часа по Viasat History. 

Египетските строежи са пълни с неразгадани тайни, а погребани съкровища очакват да бъдат открити. Винаги в търсене на нови находки, световно-известният археолог Д-р Захи Хауас предприема три-месечни разкопки, за да открие някои от неразкритите загадки на Сакара. 

Новият филм в две части „Египетските гробници: Удивителната мисия“ дебютира по Viasat History на 7-ми март с едно изумително откритие: напълно непокътнат погребален комплекс, заровен дълбоко под пясъците в основата на пирамидата на крал Тети. Пълен със съкровища и изключителна артефакти, обектът има огромен потенциал за египтологията. 

С изключителен достъп до тази експедиция, CGI, 2D компютърни графики, 2D и 3D картографиране,  рентгенов анализ, снимки на живо, както и интервюта с международни експерти, както в лаборатория, така и на терен, този документален филм показва как екипът успява да отвори всеки саркофаг, за да проучи мистериите на некропола и да разбере кой е бил погребан тук преди повече от 3000 години.

В първия епизод Захи Хауас и екипът му от египетски учени започват мисията си в Сакара. След като прокопават над 40 шахти, те най-сетне се натъкват на Граала: десетки саркофази, датиращи от Новото царство до късния период на древен Египет. Очакват ги още изненади, когато откриват, че хората вътре понякога са погребани с неочаквани тайни. 

Във втория епизод екипът се събира след три месеца на разкопки и дузини изследвани саркофази. След като се е отчаял, Д-р Хауас най-сетне намира саркофаг, който очевидно е принадлежал на висш сановник, живял по време на Новото царство. Вътре, обаче, се оказва мистериозна царица, открита за пръв път десетилетие по-рано, което подновява разследванията. Възможно ли е тези най-нови разкопки да потвърдят най-популярните схващания за Египет?

Археологът Д-р Захи Хауас е бивш Министър на антиките на Египет и Директор на разкопките в Гиза, Сакара, оазисът Бахария и Долината на царете. Той е автор на многобройни научни публикации и книги и е високо-уважаван египтолог.  Известен с харизматичната си личност,  той вече над 30 години работи за повишаване на осведомеността и опазването на безценното археологическо наследство на Египет. Направил е множество значими открития, включително Гробницата на строителите на пирамидата в Гиза и Долината на златните мумии в оазиса Бахария. 

"Египетските гробници: Удивителната мисия" ще се излъчи с двата си епизода от 21:00 часа на 7 март и от 19:50 часа на 20 март по Viasat History.