Viasat Nature представя: Супервулкан в ЙелоустоунНа шест мили под може би най-известния природен парк в света почива огнен звяр, който е способен да застраши цялото човечество: супервулкан, който ако изригне, може мигновено да коства живота на милиони, да покрие Северна Америка с токсични облаци и в крайна сметка да обрече целия свят. 

Но кога ще изригне този „Супервулкан в Йелоустоун“?! 

Филм в две части със същото име, който дебютира по Viasat Nature на 12 февруари и ще се излъчи в две поредни съботи от 14:00 часа, изследва този въпрос и търси съвет от водещи специалисти в областта, които са стигнали до извода, че освен всичко останало, експлозивната сила на такъв вулкан би била еквивалентна на 1000 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима. 

Това наистина би бил „Супервулкан“

Мощта на вулканичните изригвания се измерва по т.нар. „вулканичен експлозивен индекс“, който взима предвид височината на експлозията, количеството отломки и продължителността на експлозията, като ги измерва по скала от 0 до 8 с десетични деления между степените, така че разликите за значителни. 

За илюстрация, изригването на Кракатоа през 2018-та бе с магнитут 3, а едно от най-смъртоносните изригвания в историята, Помпей - с магнитут 5. Според вулканичния експлозивен индекс, до колкото би могъл да бъде измерен хипотетично, изригване на вулкана в Йелоустоун би бил с магнитут 8, мега-колосално събитие без прецедент в последните 640,000 години.

Пълно изригване би освободило 2 млн. тона сярна киселина в атмосферата, което на свой ред би създало смъртоносна зона, която би унищожила изцяло поне три щата, които биха били покрити с дебел слой от лава и пепел, а въздухът би станал токсичен мигновено. Учените изчисляват, че горещата лава би се разпространявала със скорост 1,000 мили в първите 24 часа от изригването. 

В следващите няколко дни цяла Америка би била погребана в пепел, а повечето живи същества биха се задушили в токсичния въздух. Това би застигнало Европа в рамките на 72 часа, а ако изригването е достатъчно високо, то би засегнало целия свят, което би довело до изчезване на много видове в планетарен мащаб. 

Йелоустоун се намира над гореща вулканична точка, с кладенец от магма, който достига до земната кора. Можете да си го представите като гигантско котле, което непрекъснато къкри, подклаждано отдолу и охлаждано на повърхността, което не винаги се постига. Гигантският вулкан е изригвал три пъти досега - преди 2 млн. години, преди 1.3 млн. години и преди 640,000 години. А вече споменатата магма е достатъчна като количество, за да изпълни Grand Canyon 14 пъти!

Евентуално изригване би било последвано от т. нар. „вулканична зима“. Средната температура би спаднала с 10-15 градуса за десетилетие, заради пепелта във въздуха, която значително би намалила слънчевата радиация, достигаща повърхността на Земята; Би се получила нещо като мини-Ледена епоха, която би могла до доведе до недостиг и дори глад. Освободената в атмосферата пепел също така би направила въздушния трафик невъзможен, тъй като ефектът й върху турбините е такъв, че те биха могли да аварират по всяко време в хода на полета..

Ще изригне, без съмнение

Въпросът е кога. За щастие съвременните технологии улесняват прогнозирането: дронове могат да взимат проби от съвсем близко разстояние дори по време на изригване, а сателити могат да наблюдават вулканичната активност и да отчитат промени в земната повърхност в следствие подземна дейност до милиметри. 

Йелоустоун е един от най-наблюдаваните обекти на света. Но никакво наблюдение не може да спре евентуално изригване. Възможно е да не се случи никак скоро. Случили се, обаче, ще бъде спектакъл!