Кулинарните одисеи през февруари по 24К



Вкусове от Китай
Премиера: 11 февруари 2022 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всеки петък от 13:00 ч.

Мъдра китайска поговорка гласи: „Опазвайте старото, но познавайте новото“. Докато Адам Лайо се впуска в своето кулинарно приключение в Китай, тази мъдрост е на преден план в съзнанието му. Като започва от родния град на майка си, Пекин, той пътува из провинциите, които са дали началото на осемте големи китайски регионални кухни. Адам ни отвежда на пътешествие, откриващо историята на Китай през древните и разнообразни кулинарни традиции. Тези традиции са в основата на едно общество, което преминава през период на монументален преход. Адам завършва пътуването си на остров Хайнан, откъдето е родът на баща му, и присъства на събиране на семейство Лайо, така че научава повече за собствената си фамилна история.

Готви умно, хаби малко с Пру и Рупи
Премиера: 2 февруари 2021 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всяка сряда от 13:00 ч.

Кулинарната легенда и кралица на готвенето с остатъци Пру (Prue Leith) обединява сили с експерта по храните Рупи (Dr Rupy Aujla), за да помогне на семейства да се справят с разхищаването на храна и да спестят пари.

Изхвърлянето на хранителни продукти е огромен проблем – както за семействата, така и за планетата. В Обединеното кралство съдържанието на приблизително една от шест пазарски чанти завършва в кошчето за отпадъци – това се равнява на 14 милиарда паунда годишно. Така че намаляването на количеството храна, което разхищаваме, не само ще помогне да спасим планетата, но и ще спести пари. Експертите Пру и Рупи са на мисия да помогнат на четири семейства да готвят умно и да хабят по-малко – и да революционизират завинаги начина, по който всички ние консумираме храна. 

Ваканцията на Чък: Мексико 
Премиера: 16 февруари 2022 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всяка сряда от 13:00 ч.

Главният готвач Чък Хюз жадува за почивка от ежедневието си. Той поема към Мексико и пътува из страната с открит джип в търсене на кулинарни приключения. По време на пътешествието си той изкачва вулкан, работи на щанд за тако, влиза в ринг за борба, доставя сандвичи в Гуадалахара, лови крава с ласо с група мексикански каубои, отива на дълбоководен риболов, потапя се надълбоко в местни понори… От бряг до бряг, Чък събира изживявания, които се случват веднъж в живота, среща страхотни хора, готви и опитва невероятна, автентична храна!

Ирландското приключение на Донал 
Премиера: 24 февруари 2022 г. от 13:00 ч.
Излъчване: Всеки четвъртък от 13:00 ч.

Вижте Изумрудения остров такъв, какъвто не сте го виждали досега, докато следваме Донал и неговото вярно куче Макс на кулинарно пътешествие из Ирландия. Той ще ни покаже хората, местата и съставките, които допринасят за вълшебството на това място.

Във всеки епизод Донал ще готви местно ястие, от пресни рулца с омар на зрелищното крайбрежие на Западен Корк до шотове „Блъди Мери“ със стриди в живописния оазис на Голуей. С отличителния чар на Донал и страстта му към родината и към нейната гастрономия, тази поредица е истински празник за душата, очите и стомаха!

Германската одисея на Рик Стайн
Премиера: 1 февруари 2022 г. от 14:00 ч.

Изкусният кулинар Рик Стайн тръгва на пътешествие из Германия с обичайния си апетит, за да търси примамливи кулинарни скъпоценности – пътуването му е съвпада идеално с настъпването на новия сезон на херингата на северното крайбрежие и прибирането на реколтата от бели аспержи. Той се отправя и към вътрешността в посока Дюселдорф и красивия регион Райнгау, където се среща със сина си Джак и го запознава със семейното наследство в този регион, както и с някои от местните представители на фамилията Стайн. Това пътешествие е особено близко до сърцето на Рик. Въпреки че винаги е знаел, че е от германски произход, той знае много малко за тамошния род – едно нещо, в което е сигурен, е, че без него нямаше да има бизнеса, който има днес.

Вкусът на блуса с Рик Стайн 
Премиера: 2 февруари 2022 г. от 14:00 ч.

Рик Стайн съчетава две от любимите си забавления в този апетитен празник на музиката и храната на американския Юг, като отвежда зрителите на завладяващо пътешествие през делтата на Мисисипи – родното място на блуса. „Много обичам всички тези препратки към местната кулинария в текстовете на песните“, казва той, „Дребният боб папуда и листата от ряпа, сомът и пърженото пиле, струва ми се, че храната е важна част от цялата блус сцена.“ Рик се среща с най-различни хора, които му помагат да обрисува пъстрата картина на живота по делтата на Мисисипи и домашното готвене. По пътя той намира нови приятели, слуша страхотна музика и ни демонстрира автентичната храна за душата, описана в класически блус песни, които са популярни и до ден днешен.

Вкусът на италианската опера с Рик Стайн 
Премиера: 3 февруари 2022 г. от 14:00 ч.

Какво е общото между одухотворените и наситени с емоция партитури на италианската опера и безкрайната радост, която носят изкусителните местни ястия? Рик Стайн открива тайната в тази забавна поредица. Росини, Пучини и Верди са били страстни почитатели на кулинарните изкушения: Пучини обичал семплите ястия от родната Тоскана, Верди е имал своя собствена ферма, а множество екстравагантни рецепти носят името на Росини. Като разглежда тези трима велики италиански композитори и разговаря с академици, певци и диригенти, Рик разгадава дълбоката връзка между творчеството и удовлетворяващата кулинария.

Рик Стайн и японският посланик 
Премиера: 4 февруари 2022 г. от 14:00 ч.
 
Предизвикан от посланика на Япония в Обединеното кралство да приготви японски банкет за изтъкнатите му гости, Рик прекарва една седмица в изследване на оживените японски рибни пазари и островните ресторанти, като се стреми да овладее изкуството на готвене на риба в местен стил. Посланикът, г-н Ногами, видял Рик да приготвя сашими от скумрия в епизод от поредицата „Food Heroes“ и решил да му отправи предизвикателство. Япония е вероятно най-добрата дестинация за сериозните любители на рибата. Ще успее ли Рик да научи достатъчно, за да впечатли всички на банкета?

Одисея в Далечния Изток с Рик Стайн 
Премиера: 7 февруари 2022 г. от 14:00 ч.
Излъчване: Всеки делничен ден от 14:00 ч.

Рик Стайн се отправя на епично кулинарно пътешествие, за да изследва разнообразни кулинарни култури на Далечния изток, които са достигнали върхове на популярност по целия свят. От опияняващата комбинация от китайски и френски влияния, която характеризира виетнамската храна, до отличителната кхмерска кухня на Камбоджа и ароматните вкусове на Бангладеш, които са оформили менюто на толкова много ресторанти за къри в Обединеното кралство. Това е апетитно пътешествие, изпълнено с нови кулинарни усещания, свежи вкусове и необичайни рецепти. По пътя Рик посещава традиционни семейни ресторанти, улични търговци, нощни пазари, рибарски селища и местни фермери, за да опознае автентичната храна на района и да опита богатия набор от вкусове. Приключението на Рик през Далечния изток включва също Шри Ланка, Тайланд, Малайзия и островите на Индонезия.