Древни суперструктури и още велики мистерии по Viasat HistoryСамо за времето от Никулден, 6 декември, понеделник, до Бъдни вечер, 24 декември, петък, най-добрият ТВ канал за история на Стария континент Viasat History ще успее да обиколи Бермудския триъгълник, евентуалните местонахождения на Атлантида и Светия граал, както и гробниците на древните маи в търсене на изгубените им съкровища.

И това не е всичко! Ще видим „Света София“ в Истанбул, Ангкор Ват в Камбоджа и Лувъра в Париж като част от новия сезон на предаването „Древни суперструктури“ от 6 декември. 

Митовете: Великите мистерии на човечеството 
Премиера всяка делнична вечер от понеделник, 6 декември, 22:00 ч.

Митове: колко истина се крие зад тях? В два сезона по 5 епизода разнищваме легендарните митове, следвайки учени и любители, а археолозите разкриват древни гробници и предприемат подводни експедиции. От исторически личности до съвременни градски легенди - търсенето ни отвежда в Древен Египет, при Атила, вождът на хуните, и в сърцето на печално известния Бермудски триъгълник. Къде се намира истинският Свети граал, съществувала ли е в действителност мистериозната островна държава Атлантида и дали върколаците са само плод на нашето въображение? Тази поредица разглежда някои от твърденията, свързани с тези митове, изследва необичайни теории и подлага на проверка науката, която стои зад тях. 

Древни суперструктури
Премиера от понеделник, 6 декември, всяка делнична вечер 20:55 ч.

Сезон: 2
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Ancient Superstructures
Година: 2021

Разкриваме тайните, които се крият зад Ангкор Ват в Камбоджа, "Света София" в Истанбул и френския Лувър; тези древни чудеса са проучвани от векове, но остават забулени в мистерия. Наблюдавайки ги от различни перспективи, тази новаторска поредица хвърля нова светлина върху загадките на историята и строителството.

Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи
Премиера от петък, 24 декември, 21:15 ч.
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Lost Treasure Tombs of the Ancient Maya
Година: 2020

Следваме археолозите, които търсят свидетелства за живота на маите и за това, което се е случило с тях. С ексклузивен достъп проследяваме екип, който използва мюонни изображения - революционна техника с космически частици, - за да сканира в търсене на царска гробница в 1200-годишен храм. 

Друг екип копае на дъното на езеро в търсене на информация защо маите са изоставили великолепните си градове. С помощта на CGI и уникален достъп до разкопки в три държави това е изключителна възможност да се направи истински пробив в разбирането ни за случилото се с тази впечатляваща цивилизация.