Тайните на изгубения кивот и още по Viasat History през ноември



Съкровищата на индусите
Премиера от неделя, 7 ноември в 20:55 ч.

Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Treasures of the Indus
Година: 2015

Индийският субконтинент - романтичен, далечен и загадъчен. От равнините на Пакистан до подножието на Хималаите и от Северна Индия и Раджастан до Тамил Наду на юг тази обширна смесица от цивилизации, религии, култури и великолепни пейзажи е преживяла някои от най-великите творчески златни векове на Земята. 

В три наситени и подробни епизода тази поредица изследва историята на Индийския субконтинент чрез съкровищата на три много различни народа, места и династии, които са оформили съвременна Индия - и не само: цивилизациите от долината на Инд, страната на храмовете Тамил Наду и Моголската империя. На фона на величествените пейзажи на Индия и Пакистан тази поредица съчетава изкуство, история и пътеписи, за да даде завладяващ поглед към една пленителна част от нашия свят.

Тайните на изгубения кивот
Премиера всяка делнична вечер от понеделник, 15 ноември, 23:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Secrets of the Lost Ark
Година: 2021

Ковчегът на завета - свещеният златен сандък, изработен от Мойсей с точните размери и материали, описани в Библията - е вероятно най-известният и най-важният библейски артефакт в историята. Знаем, че се е съхранявал в Светая Светих в Соломоновия храм в Йерусалим; 

когато римската армия щурмува града през 70 г. сл. Хр., другите реликви, съхранявани заедно с него, са свалени и изложени в Рим, но за самия Ковчег на завета няма сведения... Какво се е случило с него? 

В тази поредица следваме уликите по най-необикновени места в Светите земи и околните държави, за да се опитаме да открием следи от това какво всъщност е бил той и къде се е намирал.

Рубрика: 
Създателите на историята
Всяка вечер през ноември от понеделник, 1 ноември, 19:50 ч

Императори, царе, президенти и кралици - личности, излизащи извън рамките на обикновения живот, доминират в учебниците по история и често предизвикват както разногласия, така и почит. 

Времето, през което са били на власт, е било изпълнено с възходи и падения, с добрини и ужасни злини, с любов към едни и омраза към други.Всяка вечер чуйте по един профил на създателите на историята и научете повече за техния произход, успехи, трагедии, кончина и наследство.

Жертв­ите на викингите
Понеделник, 1 ноември, 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Victims of the Vikings
Година: 2021

Викингите са останали в историята като безстрашни изследователи и завоеватели; до ден-днешен са възхвалявани като герои - но дали това е оправдано? Всички митове и легенди за смелостта и авантюристичния им дух сякаш прикриват тъмната страна на успехите им, тъй като викингското общество се е очертавало от трафика на хора и робството, именно това е дало възможност на викингския свят да се разшири и да си спечели репутацията и възхищението, на които се радва и до днес. 

Защо викингите са преследвали хора, кои са били жертвите им, каква роля са играли робите в тяхното общество, каква съдба е очаквала пленниците им, как е била организирана търговията с роби, как се е развила с времето и какво влияние е оказал този викингски трафик на хора върху Европа през Средновековието?

Втората световна война: Ад на земята
Премиера всяка делнична вечер от вторник, 9 ноември, 00:05 ч.

Брой епизоди: 8 x 60 мин.
Оригинално заглавие: WWII: Hell on Earth
Година: 2020

Числата са стряскащи и почти невъзможни за разбиране: смята се, че загиналите военослужещи са 21 - 25 милиона души, а цивилните - 50 - 55 милиона души. Най-голямото предизвикано от човека събитие в историята е и най-смъртоносното, отнело много повече животи извън бойното поле, отколкото на него. 

Ние разказваме историята на Втората световна война от гледна точка, която възприема тези смазващи факти и самата войната като човешки опит. Осемте епизода на поредицата проследяват хронологията на конфликата, първият завършва с думите на Чърчил: „Битката за Франция приключи". Разглеждаме германското нахлуване в Съветския съюз, Пърл Харбър, повратните моменти през 1942 г., Сталинград, Втория фронт, края на войната в Европа и накрая - последиците.

Одисеята на златото на Приам
Неделя, 28 ноември, 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Odyssey of Priam's Gold
Година: 2020

Проследяваме истинската одисея на съкровището на Приам - по-известно като Троя, - която продължава повече от три хилядолетия, от равнините на Троада до подземията на нацистки бункер и мрачните хранилища на най-големия музей в Москва, заедно с Омир и по стъпките на богатия предприемач Хайнрих Шлиман.