ЖЕГА по TV1000 през ноемвриСъс заглавия като „Пътят на промените“, „Поверително от Ел Ей“, „Жега“ и „Зодиак“ и уикенд в памет на Кенеди с „Джей Еф Кей“ през ноември филмотечният TV1000 навлиза в запазената територия на Epic Drama – ТВ домът на най-добрите драматични продукции „в епоха“.

Престрелки, обири, напрегнати разследвания, драматични сцени в съдебната зала и внезапни сюжетни обрати - това са отличителните черти на може би най-популярния филмов жанр: криминалния! Всяка вечер през ноември TV1000 представя по един класически криминален филм.

„Жега“ с Ал Пачино, Робърт де Ниро, Джон Войт, Вал Килмър

Героят на Ал Пачино – Винсент Хана – е един от най-добрите полицаи, ръководител на отдел „Убийства“. След дързък банков обир Винсент попада на следите на елитна престъпна група, занимаваща се с обири, в които залогът е най-голям. Ръководител на тази група е Нийл Маколи (Робърт Де Ниро).

Преплитайки съдбите на двамата герои, последният удар на престъпниците ще бъде решаващ за съдбата им. Нямайки нищо за губене, Винсент се впряга с единствената идея да залови Нийл, чийто единствен избор е „да се отърве от всичко само за 30 секунди, след като усети жегата зад ъгъла“, ако иска на оцелее.

Филмът „Жега“ е римейк на друга продукция на Майкъл Ман (Collateral, ). В края на 80-те като режисьор и сценарист той работи по сериал, базиран на истинска история от 60-те за преследването на бандит на име МакКъли от чикагския полицай Чък Адамсон. От сериала се излъчва само пилотната серия като филм със заглавие L.A. Takedown ( „Убийства в Л. А.“). По-късно Ман решава да направи римейк, но този път с актьорски състав от звезди, което превръща филма „Жега“ (1995 г.) в една от класиките в киното, особено заради сцената с разговора между Ал Пачино и Робърт де Ниро.

„Жега“ е по TV1000 от 22:00 часа на 9 ноември и на 14 ноември

„Поверително от Ел Ей“ с Кевин Спейси, Ръсел Кроу, Гай Пиърс, Ким Бейсинджър

По едноименния нео-ноар роман (1990 г.) на американския писател и есеист Джеймс Елрой. Лос Анджелес в началото на 50-те години. Градът процъфтява. Чрез всепроникващото влияние на новата медия - телевизията, градът (Ел Ей) е представян като потенциална утопия и като метрополис на бъдещето. Всъщност - Рай на Земята. Това е имиджът. Но реалността е съвсем различна. Под бляскавата повърхност на града лежи една корумпирана същност...

Пъстра галерия от герои съживява паралелните реалности на Ел Ей: бляскавите красавици и очарователните, амбициозни мъже от единия свят изведнъж попадат в развратността и беззаконието на другия. Фантазията и бляскавата фасада са разрушени. Мрачен, брутален, нежен и силен, филмът е обсебващ портрет на този забележителен град в една епоха, превърнала се в легенда.

По TV1000 от 22:00 часа на 8 ноември и на 13 ноември.

Уикенд в памет на Джон Кенеди с „Джей Еф Кей“ с Кевин Костнър и „Паркланд“ със Зак Ефрон

Отбелязваме 58 години от убийството на Джон Кенеди; разстрелът му на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас, шокира САЩ и разтърси света. Представяме ви два филма, които проучват непосредствените последици от убийството, шока и паниката, които то предизвиква, и издирването на убиеца.