Голямата синева по Viasat Nature - един от най-успешните еко проекти в Сезона на океаните



Всяко лято Монтерей бей, на 200 км южно от Сан Франциско, е домакин на най-голямата „конференция“ на морски животни на планетата. Някои от най-впечатляващите океански обитатели – сини китове, тюлени, делфини, морски видри и големи бели акули – се събират край калифорнийския бряг тук всяка година. 

Една от причините за важността на това събитие, е че много от тези животински видове някога са били обект на риболов, който ги довежда почти до изчезване. Сега това е преустановено и океаните са защитени, а феноменът е обект на изследване от специалисти в документалния филм в две части „Голямата синева“ - по Viasat Nature в 21:00 часа на 20 и 21 септември, като част от „Сезона на океаните“. 

Рубриката „Сезон на океаните“ по най-зеления ТВ канал от семейството на Viasat World с премиера понеделник, 6 септември, включва впечатляващи поредици като:

„Голямата синева“ разкрива в два епизода дългата и трудна годишна миграция на тези морски животни, които достигат до залива, където за награда за пътешествието си през Пасифика получават хапка риба и планктон. Не всички, обаче, оцеляват през опасното пътуване. А и всички пристигнали са гладни… Няма гаранция, че ще има достатъчно храна за всеки; ежегодно нивото й в залива се променя поради уникалните характеристики на това малко парче океан. 

Годишното преселение бива наблюдавано от местни ентусиасти и учени, включително експерти от световно известния Monterey Bay Aquarium, в опит да гарантират бъдещето на океаните ни. Тази година събитието е уловено от камерите на BBC и заедно с тях можем да се гмурнем в самия разгар на екшъна, да наблюдаваме как се развива и да залагаме дали този път ще наблюдаваме най-голямото събиране, записвано някога. 

Само преди две дететилетия този изумителен годишен спектакъл бил на косъм да остане в историята, когато дивият живот в залива е застрашен от изчезване, изправен на ръба на екологична катастрофа. За щастие тази страшна история е със щастлив край, благодарение на това, че обществото на Монтерей се обединява, а природата проявява своята изумителна устойчивост и това се превръща в една от най-успешните истории по опазване на околната среда. 

„Голямата синева“ дебютира по Viasat Nature в цяла Централна и Източна Европа в понеделник, 20 септември, и вторник, 21 септември, в 21:00 часа. 

Не пропускайте още:

Спасяване на дивите животни в Канада
Всяка неделя, от 12 септември, в 14:00
Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Година: 2020

Група ветеринари и техници по красивото тихоокеанско крайбрежие на Канада са посветени на спасяването на живота на дивите морски бозайници и пускането им на свобода. Тяхното мото? "Всяко животно има значение". 

Водени от всеотдаен и компетентен ветеринарен лекар, квалифицирани експерти защитават тюлени, костенурки, делфини, видри, морски лъвове от широк спектър от животозастрашаващи опасности. Те работят неуморно, за да спасят стотици ранени животни всяка година, да се грижат за тях, докато оздравеят, и да ги пуснат обратно в дивата природа. Спасяването на животните и тяхната свобода в дивата природа е мисията на Спасителния център за морски бозайници "Оушън Уайз".

Тихият океан
От понеделник, 6 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч.
Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Година: 2020

Тихият океан - най-големият океан на Земята, се разпростира на 155 400 000 кв. км вода - от САЩ на изток до Австралия на запад. Той обхваща половината свят и гъмжи от живот. Посещаваме открития океан - огромно пространство, което покрива нашата планета със синьо одеало. 
Потапяме пръсти в плитчините, за да изследваме най -големия коралов риф в света, насочваме се към скалите, плажовете и носовете на бреговете на Тихия океан, за да посетим мечки, раци и морски крави и да завършим нашето епично пътешествие в непрогледните дълбини при едрооките, зъбати и прозрачни обитатели на дъното.


Най-дивият океан на Земята
Започва от понеделник, 13 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч.
Брой епизоди: 3 x 60 мин.

Атлантическият океан познава много върхове и спадове. Гмуркаме се, за да открием теченията, дълбините и климатичните крайности на този величествен воден обект. Гълфстрийм влияе на всичко, до което се докосне - от гърбатите китове, раждащи се в Карибите, до китовете убийци, заграждащи гигантски плитчини херинга в северната част на Арктика. Ако се потопим по-дълбоко, можем да изследваме Средноатлантическия хребет - най-дългата планинска верига на Земята.