Древен Апокалипсис по Viasat History



Всеки континент има своите руини - места, където само камъни припомнят историята на изгубените цивилизации. Останките неминуемо повдигат въпроса - може ли нещо толкова велико просто да изчезне, защо цивилизациите се сриват? Именно на този въпрос отговаря новата документална поредица в шест части „Древен Апокалипсис“ – по Viasat History от 6 септември, с нов епизод всеки делничен ден в 22:00 часа.

Истината в легендарните Содом и Гомор

Книгата „Битие“ разказва за градовете Содом и Гомор, които Бог разрушава с дъжд от огън и сяра, заради греховете на тези, които живеят в тях. Останки от град са открити на юг от Мъртво море през 1970-те и те също носят белези на огнено унищожение, но археолози решават, че това по-вероятно са руините на Тал ел-Хамам. 
Според изследователи, Тал ел-Хамам е основан около 3 000 години пр. Хр., бил проспериращ земеделски център в продължение на около 1 500 години, но около 1 700 г. пр. Хр. претърпял опустошително бедствие, което не е обяснено и до днес. 

Разкопки, продължили 13 години, показват, че градът и обработваемата земя наоколо може да са били унищожени от падането на метеорит, който се е взривил при досега си с атмосферата и така е засегнал площ от над 500 кв. км. Според изследователите, регионът остава опустошен в следващите почти шест века и може това да е причината за появата на легендата за Содом и Гомор. 

Какво се случва с първата империя

В 24-ти век пр. Хр., Месопотамия се състои от много различни градове-държави, населявани основно от шумери на юг и от акадци – на север. Тогава, в 334 г., акадците разгромяват шумерите и съддават мултикултурен политически съюз от градове-държави: първата империя в историята. 

Акадската империя достига апогея си при управлението на крал Нарам-Син, но се разпада само 140 години след създаването си. Тъй като целият регион остава необитаем, тя изпада в хаос и в крайна сметка – в забрава – чак до 19 век, когато археолози откриват древна библиотека в Ирак, сред която са открити глинени плочи, които разкриват съществуването на империята на акадците някога. Но какво предизвиква краха й? 

Според историческите сведения, акадската империя е първата, която има постоянна армия, с която завоюва с околните територии. С разрастването си, обаче, все повече хора е трябвало да бъдат изхранвани и макар да са култивирали земята, историците смятат, че непреодолими затруднения са предизвикали пясъчните бури. Според още по-нови проучвания, упадъкът на империята съвпада с период на 300-годишна суша, която опустошава целия район. 

Какво довежда до залеза на империята на маите

Една невиждана култура процъфтява в Централна Америка пр. Хр. Цивилизацията на маите изгражда много градове там, където са днешна Гватемала и Мексико, като значително изпреварва времето си по отношение на математиката, астрономията и архитектурата, дори създава собствен календар. Но има и мрачна страна: те правят човешки жертвоприношения, за да умилостивят боговете. Накрая това предизвиква упадъка им.  

Империята на маите се състои от малки градове-държави, които воюват помежду си, за да принесат възможно най-големите жертвоприношения на боговете — все повече и повече хора биват умъртвявани ритуално и все по-големи и по-големи пирамиди са издигани в дар на боговете, което в крайна сметка довежда до това, че населението или се изселва, или въстава. 

Градовете-държави, на чело с вождове, свикнали на охолен живот, се сгромолясват един след друг и когато испанските конкистадори пристигат в средните векове, наследниците на маите са се разпръснали, а постиженията на напредналата им култура са се разпилели или вече били забравени. Това значително помогнало на конкистадорите да подчинят населението на своя контрол. 

Природни бедствия и обикновена човешка алчност са поставили края на много цивилизации, чиито следи служат за предупредителни знаци към нас: със случаи като тези с мистериозните морски хора от бронзовата епоха и град Хелике, унищожен от земетресение, например, поредицата „Древен Апокалипсис“ показва, че нищо не е вечно. По Viasat History, от 6 септември, всяка делнична вечер от 22:00 часа.