Планета на съкровища - акценти по Viasat History през август



Планета на съкровища
Започва от неделя, 8 август, в 20:55 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Година: 2020

Седем са древните чудеса на света, днес съкровищата на UNESCO наброяват над 1100. Половината от тях са застрашени от природни бедствия, урбанизация и разпад. В поредицата историкът сър Кристофър Кларк представя поглед към невероятните места в цял свят.

Пътят му го отвежда от Хеопсова пирамида в Египет до Национален парк "Серенгети" в Танзания, от "Двореца на ветровете в Джайпур в Индия до пустинята Вади Рум в Йордания, от Венеция до град Теотиуакан в Мексико и град Хюе във Виетнам, заедно с много други впечатляващи културни и природни паметници.

Поредицата от шест части е създадена, за да ни запознае със световното културно наследство и да ни отведе до най-вълнуващите места в света.

Саддам срещу аятолаха: Иранско-иракската война
Започва всяка делнична вечер от понеделник, 16 август, в 23:45 ч.

Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Година: 2020

Завладяващата поредица разглежда хода на Иранско-иракската война в продължение на осем дълги години, безпрецедентното избиване на хора от двете страни на конфликта и наследството, което оставя в региона.

Започната в резултат на съперничеството между Саддам Хюсеин и аятолаха Хомейни, войната се разраства от блицкриг нападение от Ирак до тотална война, която заплашва да ескалира в глобален конфликт. Войници от двете страни, участвали във война - най-дългия конвенционален конфликт на 20-ти век, разказват за първи път своите истории по телевизията.

Забравени места
Започва от неделя, 1 август, в 22:00 ч.

Сезон: 1
Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Година: 2021

Историческите места - забравени, застрашени и опасни в същото време, независимо дали са направени от стомана, изсипани в бетон или взривени в планина. Старите паметници от отминалите велики епохи в историята са пълни с лични истории, разказани от свидетели - природни бедствия, войни или световни инциденти, които са оказали влияние на тези паметници и хората около тях.

Посещаваме дванадесет "изгубени места" - военни бази, престижни сгради, туристически дестинации и болници. Хората, които са живели и работили тук, ни помагат да открием мистериозните места, като ни превеждат през емоционално и образователно пътешествие в личните им преживявания, станали част от историята.

Кралски особи на война
Започва в събота, 14 август от 22:00 ч.

Сезон: 1
Брой епизоди: 2 x 60 мин.

Година: 2020

Документалният филм от две части разглежда стратегиите, използвани от кралските семейства в Европа по време на Втората световна война. Свързани със семейни връзки, те стават свидетели на възхода на фашизма и нацизма и се оказват в центъра на политическите схеми на Хитлер.

Двата епизода разкриват двусмислените и трудни отношения на различните семейства с тези несигурни сили. След дълго отлагане, всяко кралско семейство трябва да вземе решение за страната си, когато избухва войната - да се съпротивлява или да сътрудничи.

Подкрепена от водещия учен по въпроса - френския историк Пиер Разу, забележителната поредица е първата, разкриваща пълната история на иранско-иракската война.