Рей Миърс се впуска в ново приключение в "Дивият Китай…"Британският автор, ТВ водещ и природолюбител Рей Миърс изследва седем разнообразни китайски пейзажа от дъждовната гора през високите плата до варовиковите карстове и величествените планини в новата поредица в 7 части „Дивият Китай с Рей Миърс“ по Viasat Nature. 

С премиерата си по най-зеления канал от семейството на Viasat World в неделя, 8 август, от 15:15 часа, поредицата разкрива невероятната дива природа, която процъфтява в Китай, като обръща внимание и на уникалната връзка на местните хора с тази внушителна земя.

Вълнуващото приключение на Рей започва в столицата на страната – Пекин. Научаваме, че за четиридесет години чрез мащабен план за презалесяване полисът е превърнат в един от най-зелените градове в света. 

Рей посещава и Великата китайска стена, където пък има проект, посветен на връщането в дивата природа на леопарди от региона.  След това се отправя към тропическата джунгла на областта Юнан, известна като „китайска Амазонка“, където могат да се видят едни от най-малките насекоми и най-големите животни. Докато наблюдава птици и паяци, Рей среща най-голямото животно в страната – азиатския слон – и научава за усилията, които се полагат, за да бъдат върнати обратно в естествената им среда тези спасени гиганти. 

В хода на поредицата Рей посещава и известният Резерват и център за опазване за панди, където се среща с екипа, ръководещ програмата за връщане на големи панди в естествения им хабитат, както и проследява маркирани с радио предаватели панди в отдалечените облачни гори. 

После се отправя към природен резерват на ръба на Тибетското плато в провинция Кингхай, който би трябвало да се превърне в първия национален парк в държавата: китайския Йелоустоун! В пътуването си Рей среща семейство скотовъди, които отглеждат якове и все още водят номадски начин на живот, както и се присъединява към природозащитника Тери Таунсенд в търсене на трудноуловимия снежен леопард. 

До края на поредицата Рей ще посети и внушителните хълмове и пещерите около река Ли в провинция Гуанхи – уникалните китайски карстове, които са част от световното наследство на UNESCO. Среща се и с местен рибар, който ловува с корморани, след което се присъединява към Д-р Алис Хюс от Китайската академия на науките, с която се спуска в поредица от подземни пещери, където животът кипи на хиляди метри под земята. 

И когато е на най-високото и голямо пасище на света – на Тибетското плато, Рей се впуска на лов за мечки. Той проследява кафява мечка преди да стигне до манастира Шонгу, където често се храни, и успява да наблюдава този величествен хищник. 

В последния епизод на забележителната поредица, Рей Миърс разглежда магическия пейзаж на Шангри Ла в провинция Юнан. Пътуването му започва в подножието на Хималаите на над 4000 м височина, където открива планински проход, обточен с молитвени знамена. Тук местен рейнджър му показва къде може да се намери едно от най-редките създания – чипоносата черно-бяла маймуна. 

Пътешествието на Рей приключва с бране на билки, воден от местен лечител, който му разкрива тайните на фауната на Шангри Ла. 

"Дивият Китай с Рей Миърс" е по Viasat Nature от 8 август, с два епизода всяка неделя в 15:15.