"Древно инженерство", "Нощ на дългите ножове" и "Империя" по Viasat History през юли



Древно инженерство
Всяка делнична вечер от понеделник, 5 юли, в 22:00 ч.

Брой епизоди: 10 x 60 мин.
Година: 2020

Документалната поредица прелива от най-вълнуващите и интригуващи инженерни подвизи на древния свят, които са вдъхновили и повлияли на съвременното инженерство. 

Всеки епизод показва едно върховно постижение на инженерството, емблематични творения като пирамидите, Стоунхендж, Великата китайска стена, Нотр Дам и Тадж Махал. 

Гигантски пирамиди, мистериозни храмове, впечатляващи кораби – някои от най-великите инженерни пробиви в историята. Тези изключителни строителни постижения са от епохи много преди изобретяването на електрическите инструменти и компютърния дизайн. 

Някои от тези древни чудеса съществуват на света от хиляди години, но чак сега загадките им биват разгадани в новата поредица „Древно инженерство“ по Viasat History  - от 5 юли, понеделник, в 22:00 часа. Благодарение на дръзки експедиции, най-нови научни открития и експертни проучвания новият документален сериал в 10 части разкрива тайните на античното инженерство, които са направили възможни тези инженерни забележителности и чудеса на света. 

Където и да погледнете, инженерната наука е навсякъде – и в сградите, и в храната и водата, в енергията, транспорта и комуникациите тя разрешава ежедневни проблеми и оформя нашето бъдеще. 

Междувременно, инженерите осъществяват нови пробиви, откриват физични закони и правят иновации, които разтърсват света в продължение на хиляди години. Най-значимите и изумителни постижения на древните цивилизации идват от места като Месопотамия, Египет, Гърция и Рим. А тези паметници са създадени със съвсем базови инструменти. 

С всеки свой епизод предицата отвежда зрителя в същината на създаване на тази конструкции и начина на действие на тези необикновени механизми, толкова изпреварили времето си. С подробни архиви и CGI визуализации се илюстрират методологията и техниките на създаването им. Същевременно са показани съвременни сгради и технологии, които са вдъхновени от тези древни структури. Виждаме как човешката изобретателност преодолява предизвикателствата, пред които е изправена. 

Поредицата „Древно инженерство“ дебютира по Viasat History в понеделник, 5 юли, и ще се излъчва всеки делничен ден в 22:00 часа с полумаратон в събота, 10 юли и 17 юли, от 12:30 часа.

Нощ на дългите ножове: Възходът на Хитлер
Започва в събота, 3 юли, от 22:00 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Година: 2020

1934 г.: От 29 юни до 2 юли Хитлер инициира вълна от убийства в собствения си лагер и дори елиминира единствения си истински приятел - емблематичния лидер на СА Ернст Рьом. 
Но какво наистина се случва в "нощта на дългите ножове" и бил ли е Хитлер в пълен контрол на разрушителната сила, която е олицетворявал? Чрез историческа реконструкция на трите нощи, които бележат последните стъпки на Хитлер към пълната власт, мини-поредицата хвърля светлина върху повратен момент в историята на нацистка Германия, документирайки как се развиват събитията, с помощта на историци, архивни кадри и графичен дизайн.

Империя с Майкъл Портильо
Започва от неделя, 11 юли, в 20:45 ч.

Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Година: 2020

Великобритания доминира една четвърт от планетата преди век, управлявайки шокиращия брой от 400 милиона души в империя, която се разпростира на пет континента - най-голямата в историята. В поредицата си задаваме въпроса как една малка островна държава в покрайнините на Европа успява да управлява света. 

От Индия до Карибските острови и от Африка до Австралазия, британското колониално управление оставя следа във всеки край на земното кълбо с необикновени сгради, въплъщаващи характера и невероятния обхват на британската власт. Много от дворците, затворите и плантациите, където са се разигравали интригите на империята, днес лежат разрушени и забравени. Майкъл Портильо отключва вратите им, за да разкрие удивителната история на британската империя, еволюцията на суперсилата и наследството, което променя света.

Нападение от акули: Крайцерът Индианаполис
Започва в събота, 31 юли, в 22:00 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Година: 2020

Юли 1945 г.: След свръхсекретна мисия, която помага за края на Втората световна война, крайцерът Индианаполис е ударен от японска подводница и потъва за минути. 300 човека умират и други 900 се борят за живота си посред Тихия океан без припаси и нищожен брой спасителни лодки. Изтощени и отчаяни от жажда мъжете се надяват, че скоро ще бъдат спасени, но никой не знае, че са изчезнали. В борба със стихиите, дълбоководните хищници и дори един с друг, те стават жертва на най-продължителната и смъртоносна атака от акули, известна на човечеството. Документалната поредица от две части разказва ужасяващата истинска история на хората, които загиват и на онези, които по някаква случайност успяват да оцелеят.