Възходът на империите: Османската империя и Истинската война на тронове по VIASAT през февруари



Ватиканът - вечният град на папите
Събота, 7 февруари, в 22:00 ч.
Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Година: 2020

Ватиканът е започнал като обикновена гробница и в рамките на 2000 години се превръща в универсален символ на християнството. Днес е един от най-посещаваните музеи в света с безценни колекции от произведения на изкуството, ръкописи и други артефакти. 

Показваме как църквата, дворецът и околните сгради и градини се разширяват във времето, ръководени от импулса на проницателни папи. Това е история, в която религията, политиката и науката се срещат, за да утвърдят религиозния авторитет и да служат като духовен репер. С помощта на историци, които дешифрират богатата колекция от архиви и ръкописи и следвайки реставрации и скорошни разкопки, "Ватиканът" ще разкрие нови тайни и ще разкаже вълнуваща историческа сага.

Рубрика: Военни съботи
Всяка събота вечер от 6 февруари, в 17:30 ч.

Заедно с премиерата на втория сезон на поредицата "Военни заводи", гледайте най-ключовите битки от Втората световна война и открийте фактите и числата зад най-скандалната военна артилерия всяка събота през февруари.

Военни заводи
Започва от понеделник, 8 февруари, всяка делнична вечер в 22:00 ч.
Сезон: 2, Брой епизоди: 8 x 60 мин.
Година: 2020

Макар и да звучи странно, съвременните войни не са били спечелени с битки, а със заводи. Модерните войни са свързани с производство - страната, която може да произведе повече, най-често е страната, която триумфира. Показваме как са били ръководени и спечелени Първата и Втората световна война - не в окопите и сраженията на битката при Сома, десанта в Нормандия  или битката при Курск, а във фабриките на Великобритания, Русия и САЩ. Това е история на военната продукция и как Съюзниците са атакували противника с вълна от масово производство. 

Възходът на империите: Османската империя
Разказан от Чарз Данс (Game of Thrones, The Crown, Gosford Park)
Започва в понеделник, 15 февруари, всяка делнична вечер в 22:55 ч.
Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Година: 2020

Това е историята за произхода на султан Мехмед II и възхода на Османската империя от епичната обсада на Константинопол до падането му през май 1453 г. Историята започва през 1451 г., когато император Константин XI управлява Източната Римска империя. 

Столицата Константинопол и малкото предни постове са всичко, което е останало от някога могъщата империя на 1100 години. Османците, водени от султан Мурад II, са дългогодишни врагове на римляните. 

Когато Мурад II умира през 1451 г., синът му Мехмед II става най-младият султан на процъфтяващата империя на 19-годишна възраст. Дългогодишната му мечта е да превземе Константинопол - новия Рим, и да използва завоеванието, за да създаде световна империя.

Истинската война на тронове
От 14 февруари, всяка неделя в 17:00 ч.
Сезон: 1
Брой епизоди: 4 x 60 мин.

В бурните векове на формирането на ранна Европа, жадни за власт семейни династии се борят за господство над континента. Те минават с кръв и меч през бойните полета - но истинските войни са сложни, лични борби за власт, водени тайно. 

Зад каменните стени на замъците живее цял свят на стратегически съюзи, прелюбодейства, заговори, измами и убийства. Безмилостни интриги разкъсват много от легендарните семейства и определят начина, по който те управляват своите империи. В играта на власт и завоевания нищо не е немислимо, защото онези, които са коронясани в светлина, скоро изчезват в сенките. 

Епичните борби не спират през вековете и засягат поколения и все още ни вълнуват - достатъчно е да си спомним безбройните филми и сериали по темата като "Династията на Тюдорите" и, разбира се, телевизионната сензация Game of Thrones. 

Открийте как жаждата за власт и човешките страсти определят формирането на европейските нации.